faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, January 18, 2012

masak lemak cili api cendawan dengan sotong


Lauk tengah hari ni simple. Ummi dah masak Ikan Aya Singgang pagi tadi so mula2 td perah otak gak. Nak buat apa la sotong dgn cendawan tiram ni. Malas nak masak asing. Leceh. (padahal pemalas! :)) Last2 teringat dulu time practical kat Kuantan (bulan pose) pernah beli Cendawan Masak Lemak Cili Api. Sedap woo. Apa lagi. Teros la buat. Tapi kali ni nak try campur sotong. Hehe.

MASAK LEMAK CILI API CENDAWAN DENGAN SOTONG

1/2 kg sotong - dibersihkan
1 paket cendawan tiram - dibersihkan n dicarik sederhana besar
segenggam cili api
1 biji bwang besar
1 batang serai
1 paket santan - ikut nak pekat or cair
garam, serbuk kunyit
sedikit air
sekeping asam keping

*lagi sedap kalo gune kunyit hidup

~tumbuk lumat cili api dan bawang besar (nak blender pon boleh). titik serai.
~masukkan semua bahan yg ditumbuk dlm periuk. letak sedikit air dlm lesung batu n masukkan air tu lam periuk.
~bukak api sederhana, masukkan sotong, asam keping, garam, serbuk kunyit. kacau rata, tutup periuk. biar hingga sotong separuh masak. perasakan.
~masukkan santan. kacau hingga menggelegak. masukkan cendawan. kacau lagi hingga semua masak n mendidih.


See? senang je nak buatnya. Rase pon sedap. Mula2 makan benda ni, akak opis FaA (time practical) Kak Laila yang beli dulu kat bazaar tu. Pastu merebak kat Kak Ina, then baru FaA ngan kwn FaA, Adnin beli. Sedap kot. Try laa k.

10 comments:

  1. salam Faa..k.atie singgah bawak lala semangkuk,nk tukar ngan gulai cendawan + sutun tu...:D

    ReplyDelete
  2. no hal kak atie..kite wat sistem bater..hihi..mekasih ya..

    ReplyDelete
  3. bestnyer!! k.nor pun selalu masak lemak sotong/udang + cendawan gini :)

    ReplyDelete
  4. wah....cam sedap jerks...bleh la try nanti....

    ReplyDelete
  5. kak nor: nanti nak try ngan udang plak laa kak nor..thanks for the idea kak nor! :)

    ReplyDelete
  6. henritta jose : try la..sedapppp..hihi

    ReplyDelete
  7. Honestly, Along meleleh air liur sbb cendawan is my fevret.

    ReplyDelete
  8. pe lagi along? try cepat sebelum air liur meleleh lagi..hehehe

    ReplyDelete

superb komen-ngomen