Burrpp. Alhamdulillah. Lama benor tak makan Daging DenDeng. Tadi kebetulan ade 1kg daging dalam peti, ape lagi, bahan mende tu je la lunch tadi. Kalau ikut resepi sebenar Daging Dendeng ni, leceh. Nak kene rebus dulu, goreng, pastu hiris nipis, then tumbuk daging tu. Leceh kan. Mahunye org yg tunggu nak lunch tu meleleh air liur nak makan. Hihi.
So ape kate ikut resepi aku ni haa. Senang je. Setengah jam boleh siap. Tapi kalau nak lagi senang, 2 minit dah boleh makan, pergi beli je kat kedai jual nasi campur. Hoho.
DAGING DENDENG
1kg daging – dpotong dan direbus hingga empuk
1 cawan air rebusan daging
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
3 sudu serbuk cili
2 batang serai – dititik
Minyak
1 keping asam keeping
Gula garam
~hiris daging yang dah empuk nipis2. Kemudian goreng separuh garing.
~blender bawang besar, bawang putih, dan tomato. Tumis bahan blender, serbuk cili, asam keping dan serai hingga garing.
~masukkan daging bersama dengan 1 cawan air rebusan daging. Perasakan.
~biarkan hingga kering, pekat dan mendidih.
Senang kan? Ala lebih kurang macam daging goreng berlada laa. Lebih kurang sama je resepi dia. Makan pulak dengan nasi panas n telur dadar. Perghh. Berpeluh. Hehe.
oke sedap nmpknya! nak2! mmg sng nk dlm 2 minit tp aku nk ko yg btkan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeletemse skola pu3 slalu mitak extra ngn m.cik dwan mkn :D
ReplyDeletekalo aku buatkn setengah jam laa ko tgu..huhuhu
ReplyDeletedeqt: itu daging dendeng terbaek...sedappp woooo
ReplyDelete