faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Tuesday, December 13, 2011

Ayam Kunyit

Pernah tak korang makan Ayam Kunyit kalau makan kat luar? Aku rasa majority pernah makan. Urmm.. sebenarnya ni first time aku masak ayam kunyit ni. Asyik makan kat kedai je, hari tu aku try buat sendiri kat umah. Hasil memuaskan. Sama je rasa cam kat kedai. So korang pon better try masak Ayam Kunyit ni k.!
AYAM KUNYIT
½ ekor ayam
Garam & kunyit (secukup rasa)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
10 biji cili api
5 batang kacang panjang
Minyak utk menumis
~potong ayam kecil2. Perap dengan garam dan kunyit selama ½ jam.
~hiris bawang putih, bawang besar dan cili api. Potong kacang pnjang sebesar btg mancis.
~tumis bawang putih, bawang besar dan cili api hingga garing. Masukkan ayam dan kecilkan api. Tutup kuali dan biar sampai ayam garing.
~masukkan kacang panjang. Gaul dan masak 10 minit. Tutup api. Siap!

4 comments:

  1. sedapnya tengok! tiba2 lapar jadi lapar pulak...

    ReplyDelete
  2. alaaaa, naper nampak senang tapi bila buat confirm tak jadiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  3. twiggyliyna: try dlu..insyallah jadi..hihihi

    ReplyDelete

superb komen-ngomen