faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Sunday, December 11, 2011

Mee Gulung

Amacam? Try x resepi2 yang aku post ari tu? Jangan baca je. Try la. Lagipun Insyallah, selagi yang bernama Fakhira ni yang memasak, takkan membebankan dan menyenangkan je kalau ikut resepi aku. Cewahh. Terperasan disitu. Hihi.
Tapi kali ni aku nak hidangkan kat korang satu resepi yang agak mencabar jugak la nak buat. Lagi2 aku first time nak buat mende ni. Apa mende ni?
Mende ni Mee Gulung n setahu aku sangat popular kat Langkawi. Tapi aku tak pernah rasa. Nak g Langkawi semata-mata nak rasa Mee Gulung ni memang tak berbaloi, ye dok?
So setelah resepinya dikaji, agak senang laa nak buat. Kuah dia lebih kurang dengan kuah Kuey Teow Kungfu/Ladna. Just yang specialnya meenye digulung dengan telur.
Haa bab menggulung mee tu yang mencabar tu. Tapi mula2 je. Kali ketiga keempat da oke da kondisi mee gulung aku. Takde la frust sangat. Puas hati la bila yang memakannya tambah 2 kali (anak sedara aku, Jimmy). Orang lain segulung pun jenuh nak habis. Dia boleh makan 1 + ½ gulung mee. Tak taw la mee tu sedap or dia memang kuat makan. Hurmm.
Membebel panjang pon tak guna. Buat korang pening je. So tatap gambar, tengok resepi n try k!
MEE GULUNG
Untuk membuat Mee Gulung:
2 bungkus mee
1 ulas bawang putih – dicincang halus
2 sudu sos tiram + 1 sudu kicap manis + ½ cawan air
Sedikit minyak
~tumis bawang putih hingga garing. Campur air sos tiram dan kicap. Masukkan mee. Kacau 5 minit hingga semua bahan rata. Angkat dan sejukkan.
8 biji telur
Secubit garam
~pukul telur dgn garam. Letak sedikit minyak di dalam pan. Ratakan. Dadarkan telur sedikit di dalam pan menggunakan api perlahan. Letakkan mee yang disejukkan tadi di tengah telur dan gulungkan telur. Balikkan telur sehingga telur garing.


Untuk membuat kuah:
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
3 batang serai
4 helai daun limau purut
Dada ayam – dipotong kecil
1 paket Fish Ball Vege – dipotong kecil
1 batang karet – dihiris
10 cendawan tiram – dicarik
1 paket kecil putik jagung – dihiris
3 sudu sos tiram
1 paket perencah nasi goreng cina adabi – kalau xde pun takpe. Ganti dengan sedikit serbuk perasa
Air – secukup rasa
1 biji limau nipis – diperah jusnya
2 sudu tepung jagung + sedikit air
~tumbuk bawang putih dan cili api. Ketuk serai. Tumis bawang putih, cili api, serai dan daun limau purut sehingga garing. Masukkan ayam, karet, sos tiram dan perencah nasi goreng cina adabi. Kacau hingga ayam separuh masak.
~masukkan Fish Ball dan air. Biar hingga mendidih. Perasakan dengan jus limau nipis dan sedikit garam jika masih tawar.
~masukkan cendawan dan putik jagung. Kacau 10 minit. Masukkan air tepung jagung dan kacau hingga kuah pekat. Tutup api dan tuang atas mee yang digulung tadi.


2 comments:

  1. nak jgk ko btkn yg nih!!! tp mee tu kecikkn skit portionnya,(bajet diet) ;p

    ReplyDelete
  2. itu versi malas..tu yg gedabak tu..huhuhuhu

    ReplyDelete

superb komen-ngomen