So semalam, bila dlm freezer ade ikan, aku try la buat lauk ni. Resepi sama je kalau aku buat masak paprik yang lain. Just nak lain sikit rasa dia, aku tambah bunga kantan sikit. Umpph kot rasa dia. *perasan*
IKAN GORENG PAPRIK
7 ekor ikan - disiang, basuh dan goreng
3 biji bawang putih- diketuk
10 biji cili api- diketuk
2 batang serai- diketuk
1 kuntum bunga kantan- dihiris halus
3 helai daun limau purut
2 sudu sos cili
2 sudu kicap manis
sedikit air
sedikit minyak utk menumis
sebiji limau kasturi - diambil jus
garam dan perasa
~tumis bawang putih, cili api, serai hingga naik bau. masukkan daun limau purut dan bunga kantan.
~masukkan air, sos cili, kicap manis dan biar hingga mendidih.
~masukkan jus limau dan perasakan dgn garam & serbuk perasa
~da siap, tuang atas ikan goreng. Walla!
menyelerakannya lauk tu..mesti makan bertambah-tambah ni..hehe
ReplyDeleteopkoz,.....hihihi
ReplyDeleteklo da faa yg msk mst la sdp!
ReplyDeletehmm dapnyer..msti rasa mcm kuah paprik :P
ReplyDeletedayah: auww..malu i...tp xjugak..kengkadang msak rase cam rumput kering pon ade..hahaha
ReplyDeleteeena: haah..rasa paprik sbb nama dia pon paprik..hihihi
ReplyDelete