faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Friday, December 16, 2011

Kuih Lopes-lopesan



Pulut. Bagi aku pulut ni unik. Boleh buat dessert ataupun kuih savory atau jadi menu makanan utama. Aku suka pulut. Aku suka semua masakan berasaskan pulut kecuali Pulut Durian sebab aku x bbrapa suka durian. Hehe. Aku suka Pulut Panggang, Pulut Sambal, Pulut Inti, Kuih Lopes, Seri Muka, Pulut Kuning, Ketupat Palas n lagi hebat kalau makan pulut dengan sambal ikan bilis atau ikan masin. Pergh! Wa cakap lu. Makan sampai tak hengat.
Kali ni aku nak bagi korang try resepi Kuih Lopes. Sebenarnya simple je nak buat kuih ni. Aku buat tak ikut resepi tapi ikut suka hati aku je. Hehe. Mujur jadi. Ni laa resepi aku tu. Kalau korang nak selamat, tanya la mak korang ek. Huhuhu.
KUIH LOPES
½ kg beras pulut (direndam dengan pewarna hijau selama ½ jam)
Air (ikut suka)
½ biji kelapa parut putih + secubit garam
Sekeping Gula Kabung/Melaka + secawan air + sehelai daun pandan (masak sampai gula cair)
~kukus pulut dengan air sampai masak. Angkat sejukkan.
~gaul pulut dengan kelapa parut. Hidangkan dengan sirap Gula Melaka.

2 comments:

superb komen-ngomen