faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Friday, December 2, 2011

mee kuah kicap/mee hailam

Korang start masak masa umur korang berapa? Hurmm. Aku disebabkan aku ni tersangat lah sukaminatgemar memasak, so dalam darjah dua macam tu aku dah start memasak. Aku rasa lah. Dah boleh masak ngan sempurna masa darjah 4. Masak pizza oke. Instant punya. Hehe. Buka bungkusan, masuk microwave, tunggu, Ktingg! Siap! Hehe.

Punyalah minat memasak sampai aku lalai nak ajar adik aku, Ateh yang umurnya 13 tahun ni macam mana nak memasak! 13 tahun tu. Selama ni kerja dia tolong potong2 sayur, kupas2 bawang. Tu je. So disebabkan satu hari tu aku ni malas tahap maksimum punya malas, aku kerah ajar Ateh macam mana nak masak Mee Kuah Kicap / Mee Hailam.

Semua dia buat sendiri! Dari A-Z. aku just bagi arahan nak buat apa. Ikut resepi aku la. Berpeluh kot beliau. Peluh jantan barangkali. Huhu. Bukan kejam tapi nak ajar sikit. Sebab aku pegang kata-kata orang lama. Perempuan kalau tak taw masak, rugi.

Maybe ade yang cakap aku kolot. Perempuan zaman ni tak main dah masak2 ni. Nak makan just tuding jari, keluar ongkos dari poket. Blurrp. Kenyang. Tapi bagi aku tak. Sebab bagi aku air tangan masing-masing istimewa. Lagi2 bila kita rasa air tangan kita sendiri. Tak bermaksud korang basuh tangan then minum air basuhan tu. Pandir namanya. Hehe. N bagi aku semua orang boleh masak. Kalau dah pandai goreng telur itu dah kira boleh memasak. So, tak susah kan?
Oke. Ni resepi aku hasil air tangan Ateh.

MEE KUAH KICAP / MEE HAILAM
2 bungkus mee kuning – dijirus air panas (aku tak suka celur. Nanti mee lembik) kalau nak celur pon boleh
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Segenggam cili kering – boleh kurang.ikut suka
Daging/ayam/udang/sotong/semua – ikut suka. Aku guna daging
Sayur (ikut suka) aku guna sawi dan taugeh
5 sudu kicap manis
3 sudu kicap pekat
3 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa
2 sudu tepung jagung- tambah dengan 3 sudu air
~ rebus daging sampai empuk. Air nak rebus daging jangan banyak sangat. Ikut kuantiti nak makan banyak mana. Simpan air daging untuk stock.blender bawang putih, bawang besar dan cili kering.
~tumis bahan blender sampai garing. Masukkan daging dengan air stock sekali. Isi kicap manis, kicap pekat, sos cili, sos tiram, garam dan serbuk perasa. Tak semestinya ikut kuantiti yang aku guna. Ikut citarasa masing-masing. Biar sampai mendidih.
~masukkan sawi dan taugeh. Masukkan air tepung jagung dan kacau. Tutup api bila semua dah sebati dan masak.
~tuang kuah atas mee yang dah dicelur tadi.



Walla! Hasilnya? Semua orang suka dengan hasil air tangan Ateh yang first time memasak. Just kuah dia cair sikit. Biasalah. Nobody’s perfect. Salah aku lah tu bagi arahan. So korang jangan takut nak memasak k. jangan takut masakan tak menjadi. Kalau tak jadi macam apa yang kita nak, jadi benda lain as long as benda tu still makanan kan? Kita yang buat dia, so chill la. Hehe.

2 comments:

  1. waaaa kata2 semangat dr faa! oke 1 day aku lak nk berguru ngn ko. 2 bln sblm kwen g kursus masak ngn ko..hehhe,,

    p/s: sumpah gaya percakapan ko bt mak mertua di lua sne nk offer ank mereka kat ko!

    ReplyDelete
  2. one word utk ayat p/s ko tu.. AMIN!

    ReplyDelete

superb komen-ngomen