faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Friday, February 22, 2013

Pemanggang Ajaib's Bread Pudding with Vanilla Sauce


sape ada pemanggang ajaib kat umah tapi terperok je kat celah dapur tak taw nak buat apa selain memanggang ikan je? hehe. macam nenek faa ni. naik bersawang dah pemanggang ajaib dia ni. so faa teringin sangat nak makan puding roti tapi nenek xde oven.


so apa lagi, try laa guna pemanggang ajaib sebab faa nak tengok sejauh mana ajaib dia. ya memang ajaib! menjadiiiiii! n rasa dia sedap juga tapi faa lagi prefer yg baked kat oven sebab dia ada garing2 dia. sama je rasa dia. jom laa tengok resepi. guna resepi based je. xde yg special pon.


BREAD PUDDING

  • 10 keping roti - dipotong 3 segi, petak, dikoyak, ikut suka
  • 2 biji telur
  • 2 biji putih telur - simpan kuning untuk sos
  • 1 tin susu cair
  • 1 sk essen vanilla
  • sedikit minyak/butter
  • 1 cwn atau kurang sedikit gula
  • hirisan kurma, kismis or coklat cip utk ditabur di atas puding.
~gris pemanggang ajaib dgn butter/minyak.
~sapu setiap bgh roti dengan sedikit butter. kalau tak nak pon xpe. susun roti rapat-rapat dalam pemanggang.
~masukkan telur, telur putih, susu cair, essen vanilla dan gula dalam mangkuk. kacau hingga rata dan gula larut.
~susun kurma atas roti. atau tabur kismis/coklat cip. tuang adunan telur dalam roti dan tekankan sikit sikit roti dengan garfu bagi roti serap semua adunan telur. biarkan 10-15 minit.
~letakkan pemanggang atas dapur menggunakan api kecil. masak selama 20 minit. pastikan check seketika untuk elakkan puding hangus.
~palingkan pemanggang dan masak lagi 15-20 minit atau hingga masak. check taw!
~bila dah masak, hidang dengan sos vanilla.



VANILLA SAUCE

  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu gula
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sudu besar tepung jagung/kastard
~masukkan semua bahan dalam sauce pan/periuk kecil.kacau rata perlahan-lahan hingga tepung jagung/kastard tak berketul dan telur kuning larut.
~masak atas api kecil dan kacau sentiasa sehingga pekat. kacau sentiasa untuk elakkan hangus dan berkerak.
~bila dah mendidih, tutup api tapi still kacau jangan berhenti sehingga sos jadi suam. baru stop kacau dan hidangkan dengan puding roti. bon apetite!



10 comments:

  1. Idea yang memang patut dikongsi bersama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis cmne nk tau puding dh msk eh

      Delete
    2. Dik,bila puding nmpak pejal n xlembik,kira da msak la tu..

      Delete
  2. sedapnye..puding roti..favorite lak tuh,,

    ReplyDelete
  3. Salam faa...mksih ye sdi kongsi info psal nama buffalo wing tu..kmaz thu mkn je..asal usulnya xthu..hehee...kmaz pun suka klu barang yg memudahkan keje ni kan...tpi xde pun menda ajaib ni kat dpur..hahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak maz

      sesama..kita share apa yg kita taw je kan..hehehe...

      takpe kak..xde pemanggang ajaib, kita guna oven ajaib..hehe

      Delete
  4. Assalamualaikum. sedapnya! nak tiru resepi awak! hahahahhaha

    ReplyDelete

superb komen-ngomen