faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, February 14, 2013

Banana Chocolate Bread Pudding with Vanilla Sauce


bread pudding again? hehe. sorry kengkawan. entah lah..dah jadi favourite dessert plak skang. senang n sedap. lagi-lagi dengan vanilla sauce tu. saje uat lebih. dah bukan jadi sos. jadi vanilla soup plak. hehe. 



mula-mula nak buat chocolate bread pudding je tapi tetibe berlambak plak pisang kat dapur tu. abah ambik kat office dia. sayang plak kan. faa hiris susun la atas bread pudding ni tapi rasa tak beberapa ngam la. faa rasa kalau takde pisang rasa mesti lagi umpph! ke faa tak minat pisang salah satu faktornya? mungkin.


3 hari jugak lah baru habis bread pudding ni. sebab just 2-3 orang je kat rumah ni yang minat pisang. kebetulan Moksu faa datang so anak sulong dia, Yong pon minat pisang sebab tu habis jugak akhirnya. heuheu. jom la tengok resepi. membebel panjang je kejenye. 


BANANA CHOCOLATE BREAD PUDDING

  • 10 keping roti Gardenia (putih/coklat)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko - kalau guna roti coklat, kurangkan
  • 1 sudu tepung jagung
  • 1 cwn susu pekat manis
  • 1/2 cwn air
  • 5 biji telur
  • 1 sk vanilla essen
  • sedikit butter
  • beberapa biji pisang - optional

~kacau rata semua bahan kecuali roti, butter dan pisang. kacau hingga sebati. tapiskan
~gris loyang dengan butter. koyakkan roti dan susun dalam loyang.
~tuang adunan telur tadi dan tekan-tekan perlahan roti dengan garfu. rendam roti selama lebih kurang 20 minit.
~panaskan oven suhu 160C.
~ susun hirisan pisang atasnya. bakar selama 20 minit atau hingga masak.


VANILLA SAUCE

  • 1 tin susu cair
  • 3-4 sudu gula
  • 1 biji kuning telur
  • 2 sudu besar tepung kastard - diayak
  • 1 sudu besar essen vanilla
~kacau semua bahan dalm periuk kecil/sauce pan hingga sebati dan tidak berketul
~masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga pekat dan mendidih. tutup api dan sejukkan sebentar. 
~makan bersama bread pudding samada suam atau sejuk. 



No comments:

Post a Comment

superb komen-ngomen