faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, February 9, 2013

Tom Yam Putih


apa khabar semuaaaa? lama kan tak update. walaupun tak sampai 3 hari tak blogging, terasa amat-amat-amat lah lama. hehe. sebab broadband da over limit tak bebayor. ni dah bayor boleh laa bersiaran balik ye dak? yehuuuuuu.


ni faa nak tunjuk resepi Tom Yam Putih yag faa buat untuk lunch kelmarin. faa suka tom yam. tak kisah lah merah ke putih ke biru ke -eh?!- janji dia tom yam. memang tak henti-henti menghirup kalau masak tom yam. dulu macam biasa kalau faa masak tom yam wajib ada perencah tom yam tu kan? baik merah or putih, dua-dua ada perencah tersendiri kan? kali ni faa nak bagi resepi Tom Yam Putih ni tanpa menggunakan perencah tomyam! and the taste was ohsemmm! -perasan! :)


TOM YAM PUTIH

  • 1/2 ekor ayam - potong kecil
  • 300 gm udang sederhana besar
  • beberapa keping crab stick
  • lengkuas sebesar sudu makan - diketuk
  • 2 batang serai - diketuk
  • 10 biji cili api - ikut taraf kepedasan masing2 n diketuk
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 paket perencah nasi goreng cina adabi/1 kiub ayam
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • sayuran pilihan - broccoli, carrot, kobis, bunga kobis, cendawan tiram
  • 1 batang saderi - dipotong kecil
  • 1 pokok daun ketumbar - dibuang akarnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit cuka - jika tidak beberapa masam
  • air secukupnya
~masukkan ayam, lengkuas, serai, daun limau purut dan cili pai dalam periuk bersama air. tutup periuk dan masak hingga mendidih.
~masukkan perencah nasi goreng cina adabi, jus limau nipis, batang saderi, daun ketumbar dan perasakan. kacau dan biar mendidih. masukkan udang. 
~ kacau rata. tutup api dan cepat-cepat masukkan sayur dan crab stick. tutup periuk dan biar 10-15 minit. hidangkan.



sedap jugak kalau makan dengan bihun atau mee. cubalah! senang dan sedap!

2 comments:

  1. Memang sedap hirup kuah tom yam! Lagilah time hujan / sejuk di tempat kami ni... tambah pedas tambahlah berpeluh2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...faa panas-panas ni pon berpeluh nak habiskan..hehehehe

      Delete

superb komen-ngomen