faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, February 6, 2013

Berries Milk Jelly


kawan faa baru-baru ni baru lepas operate tonsil. masa cuti awal cuti sekolah thujung tahun lepas, adik faa, Ateh pon operate benda yang sama. tapi masa tu faa final exam so tak dapat nak masak makanan yang lembut, sejuk dan manis kat dia. so ni kawan faa pulak, AnisNadia yang kena, so faa pon buatkan laa sikit buah tangan untuk dia.


memang heaven rasa Berries Milk Jelly ni. sebenarnya Milk Jelly ni resepi dari My Kitchen blogspot. click *_* . tengok laa resepi dari dia tu. teruja terus rasa nak buat. resepi asal menggunakan susu segar tapi kebetulan kat dapur tu takde stock susu segar, takkan nak perah susu kambing jiran pulak kan? hehe. so faa gabungkan susu pekat manis dengan susu cair and its extremly delicious too! and faa tambah strawberry and blueberry filling bagi ada rasa masam-masam sikit. fuhh! syiokk woo! thanks sudi share resepi and faa panjangkan lagi resepi tu kat sini ya. sooo heaven!


bagi strawberry filling tu, faa guna lebihan dari buat Strawberry Custard Pie click ^_^ untuk resepi strawberry filling. kalau nak guna jam pon boleh. ikut suka. tak nak guna pon boleh, just makan jelly ni saja without any add flavor and its still ohsemm!


BERRIES MILK JELLY

  • 10 gm gelatin halal
  • 150 ml susu cair
  • 50 ml susu pekat manis
  • 200 ml air suam
  • any filling. (strawberry & blueberry)
~kacau air suam dengan susu manis hingga larut. tuang dalam mangkuk. tabur rata gelatine. jangan kacau.biar dia larut.
~panaskan susu cair dalam periuk kecil hingga berbuih di keliling susu. guna api kecil.
~masukkan susu manis tadi dalam periuk. kacau rata hingga larut semua gelatin.
~tapiskan dan masukkan dalam acuan. sejukkan 2-3 jam sebelum letakkan filling atas dia. dan makan!



JEMPUT MAKAN ~~


8 comments:

  1. wah wah, makin rajin update resepi. bgus2! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti sem..xdekeje masak je laa..hihihi

      Delete
  2. As-salam sis..
    Waduh duh duh, rasanya mcm dh ada dilidah nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam..

      telan terus kalu da rasa dilidah..heehhe

      Delete
  3. ngaaa meleleh air liur tgk nih... tlg buatkn boley??

    ReplyDelete
  4. Assalamualikum...salam perkenalan...emmm menarik betul jelly ni...terus terasa nak mencubanya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam....cuba jangan tak cuba

      Delete

superb komen-ngomen