faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, February 2, 2013

Broccoli Cheezy Tortilla


happy hari miggu! aku tadi g ikut abah g makan kenduri anak kawan dia kawen kat Chendor, sempadan Terengganu-Kuantan. so aku tak masak arini. pagi tadi pulak ummi masak Ikan Patin Tempoyak sebab Ayah Teh faa singgah rumah. seronok tengok dia makan ikan patin lagi-lagi tang kepala. 


Broccoli Cheezy Tortilla ni da lama aku buat tapi baru nak post entry. tortilla ni plak sebenarnya aku beli konon-konon nak jadikan doh pizza yg crusty kononnya tapi tak boleh sebab bila terkena pada inti yg lembab, dia akan lembik. tak jadi crust langsung.last2 tersemadi dalam peti.

letak dlm peti, lama2 makin mengeras. sayang plak kan. google2 resepi semua macam tak berkenan je. sebab guna avocado la, buat macm telur dadar la. tak minat. hehe. akhirnya create laa resepi ikut anak tekak. aku jugak guna roti yg direndam dlm air dan diperah lalu dimasak sekali dgn inti supaya inti tu tak berair. tak laa lembik tortilla tu bila bakar nanti. hehe. jom tengok resepi.

BROCCOLI CHEEZY TORTILLA

  • 4 keping tortilla
  • 2 keping roti - direndam dengan secawan air sampai lebut. buang air dan perah hingga kering.
  • 2 keping daging burger/daging hancur - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - hiris halus
  • 1 biji bawang besar - hiris halus
  • 3-4 cili api - hiris halus
  • 1/4 biji broccoli - dipotong kecil
  • 1/2 batang carrot - hiris halus
  • 1 sudu butter
  • garam dan gula
  • 1/2 sk mixed herbs - xde pon xpe
  • 1 cwn ++ cheese - aku guna pizza topping cheese
~panaskan oven 170C. cairkan butter. masukkan bawang putih, bawang besar dan cili api. kacau hingga naik bau. masukkan daging burger. kacau hingga daging masak.
~masukkan roti yg diramas tadi dan kacau rata. masukkan carrot dan broccoli. kacau 5-10 minit.
~perasakan dengan garam & gula dan mixed herbs. kacau dan tutup api. susun dalam pan (yg muat masuk oven) dengan tortilla macam kat bawah.


susun 2 keping tortilla. ratakan dengan inti

tabur cheese ikut hendak. hehe.

tutup dengan 2 keping tortilla. tekan bagi padat. bakar selama 5-7 minit.

potong macam pizza

hidang dengan sos cili dan mayonese.



6 comments:

  1. Nampak sedap! trgoda lah plak huhu

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. hehehe...tapi xbeberapa nak kene ngan taste laa....taste org melayu..hehehe

      Delete
  3. amboi tortilla dy! bertingkat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...terpaksa sebab nak abiskan tortilla..kalo x makin keras...

      Delete

superb komen-ngomen