faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, February 14, 2013

Penne Carbonara


dah lama teringin nak makan carbonara ni. faa teringin nak makan dengan pasta angel hair (lagi halus dari spagetti) tapi adik-adik faa nak pasta penne. ikutkan aja. hehe. sebab diorang ada laa faa masak carbonara ni sebab kalau tinggal bertiga, memang takkan habis. faa pon cepat muak benda-benda cheezy n creamy ni. makan sesudu 20 sudu boleh lg..lebih dari tu faa muak.


resepi faa main campak-campak hasil dari tengok foodnetwork channel n afc. n usha blog-blog masakan, gabungkan yang mana patut ikut selera, jadilah resepi ni. selamat mencuba!


PENNE CARBONARA

  • 500 g pasta - faa guna penne - rebus dengan air + 3-4 sudu minyak + 1 sudu garam sampai empuk
  • 1 biji bawang besar - didadu halus
  • 5 ulas bawang putih - cincang halus
  • 4-5 biji cili api - ikut citarasa nak pedas mana. tak nak isi pon takpe. cincang halus.
  • 1 tin cendawan butang - dihiris
  • 1 tin (290 g) cheese and herbs creamy pasta sauce Prego / 7-10 keping cheesedale
  • 1 batang carrot - dipotong halus
  • 3-4 batang sosej - dihiris
  • 2-3 keping chicken luncheon (gantikan dengan apa-apa saja protein kegemaran)
  • 1/2 paket perencah nasi goreng cina adabi / 1 kiub ayam
  • 3 sudu tepung
  • 4 sudu butter
  • 4 cawan susu
  • air - jika kuah terlalu pekat
  • garam & lada hitam
  • parutan cheese untuk hiasan.
~cairkan butter. tumis bawang besar, bawang putih dan cili api sampai naik bau. tapi jangan sampai garing. masukkan tepung dan kacau rata. jangan sampai berketul.
~masukkan susu dan kacau selalu sampai mendidih. masukkan cheese Prego dan kacau hingga larut. masukkan serbuk nasi goreng cina adabi.kacau
~masukkan cendawan butang, carrot, sosej, chicken luncheon dan perasakan dgn garam dan lada hitam. biar hingga mendidih.
~jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air. kacau rata. tutup api. tuang atas pasta dan tabur sedikit cheese. bon apetite!




4 comments:

  1. Selalu buat spagetti yang merah aje...tak pnah lagi buat carbonara...kalau buat pun mungkin letak cili api:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi ni guna cili api laa...try laa..

      Delete
    2. waduh tetibe perut mule berkeroncong. trpaksa lah tidur awl mlm ni huhu

      Delete

superb komen-ngomen