faa kat kampung Temerloh skang ni. nak tolong nenek kemas-kemas umah sebab Sabtu ni nenek nak buat tahlil n baca Yassin untuk arwah Atuk. so, malas nak bebel panjang. jemput makan yuk!
PETOLA DAN UDANG TUMIS AIR
petola yang ditanam sendiri oleh nenek faa. lepas petik, siang petola n udang, tumis 2 ulas bawang putih smpai naik bau, masukkan udang n serbuk perasa, masukkan air. biar mendidih, masukkan petola dan perasakan dgn garam. masak hingga mendidih.
SAMBAL BILIS MENTAH DAN ULAM
ulam kacang botor dan kacan panjang yg comel-comel tu pon baru petik. makan dengan sambal fevret faa, sambal bilis mentah. just tumbuk cili api dan cili besar dengan ikan bilis. perasakan dgn garam dan gula. isi asam sama ada jus limau nipis / tomato / air asam jawa / jus limau kasturi / mangga / dll.
AIR SIREN
bancuh oren sanquick dengan air n sirap n gula. isi air batu. hehe.
AYAM GORENG BEREMPAH
1/2 ekor ayam diperap dengan 1 biji bawang besar, 2 ulas bawnag putih, 1 inch halia yang dah diblender dgn sedikit air. masukkan juga bahan perasa, garam dan serbuk kunyit. perap 20-30 minit dan goreng hingga garing.
SELAMAT MENJAMU SELERA!
(sorry. gambar snap guna BB je. xcantik. hehe)
Faa...
ReplyDeletenak komen petola tu je... adeeehhhh, teringat kakak masa kat kampung, bonda tanam petola, kami petik yang masih muda, masak air..masya-Allah sedap, manis, rangup!!!!! Tiba2 jadi rindu pulak Faa.....
memang sedap kan petola yg tanam sendiri ni...mmg manis n rangup...bukan mcm yg jual kat pasar..kadang2 keras, kadang2 yg dah tua yg dah ada serabut dlm dia...tak best.
Delete