faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, February 7, 2013

Buchujeon / Pajeon (Korean Chives Pancake)


pelik namanya? pelik laa sebab dia makanan Korea. hehe. Faa kenal makanan ni pon masa tengok one of Korean variety show, Running Man masa JongKook and Haha kalau tak silap. dia ada makan Buchujeon ni n nampak sedap sangat.  a lot of daun kucai yang diorang gunakan. sedap sangat ke? masa tu tak teringin lagi nak cuba.


lepas tu faa terjumpa plak blog seorang penggemar makan korea dan dia banyak post resepi-resepi makanan Korea. suka tengok blog dia. nama dia Tikah n blog dia nama myilgi.blogspot. click #_# untuk tengok pelbagai jenis resepi makanan korea n jepun yg simple n menarik!


lepas tu faa terjumpa laa resepi ni n faa teruja sangat nak mencuba. bila tengok bahan-bahan, sebijik sejebon bahan-bahan nak buat cekedok. so ikut resepi cekedok kita je laa kan tapi jadikan a lot of kucai sebagai bahan utama. A LOT OF ok. tapi kat sini faa bagi jugak laa resepi versi faa yang sangat senang n sedap sebab kalau nak goreng cekodok guna minyak banyak n satu-satu kan? haaaa yang ni just guna sikit minyak n campak je semua dalam pan macam goreng telur dadar. ohsemmm!


BUCHUJEON / PAJEON (KOREAN CHIVES PANCAKE)

  • 1 cwn udang kecil - dibuang kulit dan dicelur
  • 3-4 cwn daun kucai/daun bawang - dipotong sepanjang ibu jari
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 biji telur
  • sedikit garam dan lada hitam
  • sebiji cili hijau - ikut suka. dihiris halus
  • air - macam nak buat cekodok
  • sedikit minyak
~gaul kan udang kecil, daun kucai, tepung gandum, tepung beras, telur, garam, lada hitam, cili hijau hingga sebati. 
~masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga mendapat adunan yang diinginkan.
~panaskan api. tuang sedikit minyak dan ratakan. kecilkan api. tuang semua adunan dan ratakan.
~tutup pan dan biar 15-20 minit hingga bawahnya garing. palingkan perlahan-lahan dan tutup lagi dan biar hingga masak dan garing. 
~potong dan kalau ikut Korea, makan dengan sejenis sos macam kicap cair, tapi faa makan dengan cili sos. kita buat dia kan? hehe.



kenapa nama sampai dua? buchujeon ke pajeon? hehe. macam kita jugaklah kan. ada panggil ayam masak merah. ada panggil ayam berlada. ada panggil sambal ayam. benda yang sama kan? tu je yang mampu faa terangkan. hehe.

sebenarnya JEON maksudnya pancake-like Korean dish and BUCHU mean chives. PA pulak maksudnya green/spring onion. so adik beradik la tu kan. hehe.

kucai tu faa dapat dari pasu nenek faa so ianya tersangat laa fresh oke. balik kampung nanti nak renggut lagi. hehe.

(gambar credit to MYILGI.BLOGSPOT)

tengok Running Man episod ni lah diorang makan buchujeon/pajeon ni. tapi diorang punya lagi banyak kucai/daun bawang diletaknya. mau rasa macam makan bawang je. iye dak? hehe




6 comments:

  1. agak2 kalau adunan jemput2 kita jadikan mcm ni, okey tak?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..apa salahnya..kita buat dia..hehehe...

      Delete
  2. Rajin sungguh Faa cuba macam2 resepi... makin meriah dapur adikku ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. faa teringin nak rasa kak...sebab tu merajinkan diri mencuba..hehehe

      Delete
  3. Rangup tak? time saya makan kat korea ritu rangup..letak sotong..sedap sgt.

    ReplyDelete

superb komen-ngomen