faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, February 2, 2013

Banana Choc Chip Cake


masa buat kek pisang ni, teringat kat anak sepupu faa,Adam dia suka sangat makan kek pisang. tapi dia kat Rawang. kalo dia kat Kuantan, dah lama faa pergi hantar kat Adam. faa memang suka kalau masak, orang suka apa yang faa masak. suka tengok. kalo ada yg sanggup makan, faa sanggup masakkan. apa saja.



sebenarnya buat kek pisang ni nak habiskan pisang yang Nenek bekalkan. sayang dibiarkan, faa pon start laa membaking. dah lama mengidam nak buat kek pisang resepi Kak Ita. so termakbul lah hasrat mencuba resepi Kak Ita dari blog MasamManis. memang sedap tambah dengan kerangupan kekacang kat atas. Kak Ita guna pistachio tapi faa guna crush almond je. tapi tetap rasa umpph! dan faa lebihkan kuantiti pisang sebab nak habiskan pisang tu dan chocolate rice faa gantikan dgn chocolate chip sebab xde.. hehe. sorry ya Kak Ita faa derhaka sikit. hehe. tapi kek pisang Kak Ita lagi gojess dari faa punya. hehe. jom tengok. click *_*


BANANA CHOC CHIP CAKE

  • 150 gm butter
  • 150 gm gula castor
  • 3 biji telor
  • 100 gm susu segar
  • 100 gm pisang dilecek - faa lebihkan sebab nak habiskan pisang
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 cwn chocolate chip
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk baking powder
  • 1 cwn crush almond - utk tabur atas
~ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. panaskan oven.
~pukul butter dan gula sampai putih dan gebu. masukkan telur 1 per 1. pukul hingga rata
~masukkan tepung dan susu berselang seli hingga habis sambil dikacau. masukkan pisang dilenyek dan kacau sebati.
~tuangkan dalam loyang yang digris dengan butter. tabur almond atas kek.
~bakar dengan suhu 170C selama 40 minit/ hingga masak.





10 comments:

  1. Cantik kejadian BCCC tu Faa... bolehlah Kak Amie tapau sepotong ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih akak...boleh sangat...jemput makan..

      Delete
  2. Faa kata sanggup buatkan kalau siapa2 yg suka makan kan... ni Along dah lenguh angkat tangan dari tadi... waaaa makin lama makin cun hasil tgn adik sorang ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oke oke...Along nak makan apa?hehehe....terima kasih Along atas pujian..hehehe

      Delete
  3. kalau dekat boleh hantar kat kak rose jugak.... sedapnya. nnti nak try la, tp sekarang ni nak g kenduri dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kak rose..no hal punyoo..hehehe....oke selamat g kenduri!

      Delete

superb komen-ngomen